Batterifabriken i Göteborg ökar behovet av ny kompetens

Batterifabriken i Göteborg ökar behovet av ny kompetens

Glada nyheter för Göteborgsregionen – den 4 februari kom beskedet att Volvo Cars och Northvolt AB  har beslutat att bygga en batterifabrik i Göteborg.

Produktionen ska vara igång 2025 och innebär 3000 arbetstillfällen och i förlängningen många fler, i hela Göteborgsregionen.

– Det här är ett styrkebesked för näringslivet i Göteborgsregionen. Det visar också på kraften i samverkan, det är många aktörer som dragit åt samma håll för att göra det möjligt. Här finns förutsättningarna för att vara en föregångare i elektrifieringen och klimatomställningen. Nu gäller det att vi tar vara på tillfället att stärka kompetensen ännu mer, säger Anders Pettersson, chef för Göteborgsregionens kompetensnav.

Den snabba elektrifieringen av fordonsindustrin i Göteborgsregionen ställer stora krav på omskolning och kompetensutveckling, inte minst för underleverantörerna i industrin. I EU talar man om att 800 000 personer måste kompetensutvecklas inom batteriområdet inom de närmaste åren, även små- och medelstora företag måste hänga med för att inte förlora i konkurrenskraft.

Ny utbildning för underleverantörer

I februari startade Göteborgsregionens kompetensnav i samarbete med Göteborgs Tekniska College (som ägs av Volvo Cars, Volvo Group och Göteborgs stad gemensamt) en introduktionsutbildning i batteriteknik, riktad till små och medelstora företag som är underleverantörer i fordonsindustrin. Insatserna har tagits fram av europeiska innovationsnavet för hållbar energi, InnoEnergy.

– Det är många som varit inblandade i arbetet med att få batterifabriken till Göteborg, från BRG, VGR och Göteborgs stad och det är väldigt roligt att det har gett resultat. Och vårt arbete fortsätter. I våra nätverk och expertgrupper ser vi att det finns stora behov av kompetensutveckling inom batteriområdet, det gäller allt från råvaror, analyser och applikationer till återvinning av batterier. Nu tittar vi på vad nästa satsning ska bli. Allt sker förstås i samverkan med branschen, säger Helene Stensson, processledare på Göteborgsregionen inom kompetensrådet Teknikcollege GR

Comments are closed.