Här utbildas fordonsindustrin för framtiden

Här utbildas fordonsindustrin för framtiden

Inspiration, möjligheter att nätverka och nya insikter om en bransch i snabb förändring – det var några av förväntningarna hos deltagarna när Kompetensnavets ledarskapsprogram för nyckelpersoner i fordonsindustrin drog igång på Lindholmen Science Park den 27 oktober.

Matts Carlsson från Göteborg Management Institute, GMI, inledde med att berätta att han velat starta en kurs med inriktningen ledarskap inom fordonsindustrin i 35 år. Den snabba förändringen och den globala konkurrensen i branschen gör att kraven på ett uppdaterat ledarskap är särskilt höga.

Programmet utgörs dels av ett ledarutvecklingsprogram, som ger insikter i bland annat gruppdynamik och förändringsledning, dels av en utbildning om vad som händer i branschen – omvärldsanalys, trender och politiska processer som kan påverka fordonsindustrins förutsättningar.

När deltagarna introducerade sig själva märktes vilken bredd som finns i fordonsklustret i Göteborgsregionen. I företagen utvecklas allt från självkörande fordon till litiumjonbatterier. Spännvidden skapar inte bara konkurrens, utan också förutsättningar för samarbete.

Regionalt samarbete

Helene Stensson, projektledare, GR

Helene Stensson, GR

Helene Stensson, projektledare på Göteborgsregionen, berättade om samarbetet inom Kompetensnavet och finansieringen från Europeiska socialfonden och Västra Götalandsregionen som ligger bakom satsningen på ledarskapsprogrammet. 

Därefter följde Fredrik Carlsson, Senior Vice President, Volvo Group Purchasing, som berättade om hur AB Volvo ser på olika områden gällande kompetensförsörjning, leveranser av material och samverkan. Han lyfte vikten att hela fordonsbranschen, både fordonstillverkare och underleverantörer, förstår vikten av omställningen och att det är därför de står bakom detta ledarskapsprogram. En annan gäst på träffen var Peter Bryntesson, Senior Advisor på FKG Fordonskomponentsgruppen, branschorganisation för underleverantörerna inom fordonsindustrin.

En sak var både föreläsare och deltagare ense om: I den stora omställningen till fossilfria resor och transporter kan Göteborgsregionens fordonskluster spela en viktig roll. Men konkurrensen företagen måste hantera är inte i första hand lokal, utan global. Som en av deltagarna uttryckte det: Världen är mycket större än Hisingen.

zac-ong--n5fsWTY8uQ-unsplash

Comments are closed.