Ny batteriutbildning stöttar omställningen i fordonsindustrin

Ny batteriutbildning stöttar omställningen i fordonsindustrin

Elektrifieringen av den svenska fordonsindustrin tar snabba kliv framåt. Nu erbjuder Göteborgsregionens kompetensnav en ny utbildning i batteriteknik för att stötta företagen i den pågående omställningen.

Den snabba elektrifieringen av fordonsindustrin i Göteborgsregionen ställer stora krav på omskolning och kompetensutveckling, inte minst för underleverantörerna i industrin. Det finns enorma behov av att utbilda personal inom batteriområdet inom allt från råvaror, analyser och applikationer till återvinning av batterier.

– Vi har sett i våra nätverk, expertgrupper och kompetensråd att behovet av ökad kompetens är stort i hela Sverige, inte minst här i Göteborgsregionen, säger Helene Stensson, processledare på Göteborgsregionen inom kompetensrådet Teknikcollege GR. I EU talar man om att 800 000 personer måste kompetensutvecklas inom batteriområdet inom de närmaste åren, även små- och medelstora företag måste hänga med för att inte förlora i konkurrenskraft.

Pilotutbildning startar i februari

Nu startar Göteborgsregionens kompetensnav en pilotutbildning med grundläggande batterikompetens genom ett samarbete med InnoEnergy, det europeiska innovationsnavet för hållbar energi. InnoEnergy har på uppdrag av EU-kommissionen och tillsammans med branschens expertis tagit fram ett antal utbildningar för hela batterivärdekedjan som utgör ett slags EU-standard inom området. Det första programmet som Göteborgsregionens Kompetensnav erbjuder kallas Introduction to Batteries och består av fyra kurser:

Programmet är kostnadsfritt och riktar sig till personer som är anställda vid företag som påverkas av den pågående omställningen mot ökad batterianvändning och elektrifiering i fordonsindustrin. Den som vill delta måste också vara anställd på ett företag med upp till 250 anställda i någon av GR:s medlemskommuner, Ale, Alingsås, Gothenburg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Utbildningserbjudandet finansieras av Europeiska Socialfonden med stöd av Västra Götalandsregionen och Göteborgsregionen. 

Utförare är Göteborgs Tekniska College, GTC som är en utbildningsanordnare som ägs gemensamt av Volvobolagen och Göteborgs stad.

Mer information om kursen finns här.

Kontaktperson: Helene Stensson, projektledare på GR helene.stensson@goteborgsregionen.se eller 0708634359.

Comments are closed.