Ny omgång av Ledarskapsprogrammet för fordonsindustrin

Ny omgång av ledarskapsprogram för fordonsindustrin

Möte

Nu startar en ny omgång av Ledarskapsprogrammet för nyckelpersoner i fordonsindustrin – ett program som Göteborgsregionens kompetensnav anordnar i samarbete med Göteborgs Management Institute, GMI, och som syftar till att förbättra kompetensförsörjningen och stärka ledarskapet hos små- och medelstora leverantörsföretag i branschen. 

Samtidigt som den nya starten förbereds är deltagarna från den första omgången på väg att bli klara med utbildningen. För Matts Carlsson, VD på GMI, har det länge varit en dröm att driva ett ledarskapsprogram där fordonsklustrets aktörer kan träffas. Området är särskilt aktuellt nu, i ljuset av nyheten om att Northvolt ska etablera en batterifabrik i Göteborg. 

– Vi har flera paradigmskiften som pågår på samma gång, elektrifieringen, it-utvecklingen och globaliseringen. Just globaliseringen har ju pågått länge, men processen har blivit tydligare, det har kommit in helt nya spelare. Det är jättespännande att vi har Geely och Kina i Sverige. Rätt skött kan klustret i Sverige utvecklas och bli väldigt starkt, säger Matts Carlsson. 

En bransch i ständigt behov av kompetensutveckling 

Fordonsindustrin ses ofta som en industri som skapar stolthet och något som många identifierar sig med. Den gör också att branschen behöver ständig kompetensutveckling.  

– Fordonsindustrin tillämpar ofta frontkunskap när det gäller industriell produktion, logistik och tjänsteutveckling – kunskap som många andra branscher kan dra nytta av i nästa led. Den är inte bara viktig för det industriella Sverige, utan för hela samhället som producent av både kunskap och produkter.  

Något av det roligaste är att se hur deltagarna knyter nya kontakter och att samarbetena snabbt bär frukt, säger Matts Carlsson. Ett exempel är när AI Sweden föreläste på programmet. Det ledde genast till att företag hörde av sig för att de ville tillämpa AI i sina verksamheter. 

– Vi jobbade mycket med att få ihop gruppen, det är människor som vill mycket och som har starka åsikter. Det har varit utmanande, spännande, mycket energi och bra diskussioner. Det har känts väldigt viktigt. 

Ingemar Thorén, föreläsare på GMI, Matts Carlsson, GMI och Fredrik Carlsson, Volvo Group

Bra diskussioner och tid för reflektion 

Sandra Hansson, Director Service and Aftermarket development på Alelion, hör till dem som deltagit i den första omgången av programmet.  

– Längden på programmet var tuff vid första anblicken, men nu har man vant sig. Det allra bästa har varit att få träffa de andra deltagarna samt en del av föreläsarna, bland annat från Fordonskomponentgruppen. Vi har haft bra diskussioner och tid för reflektion.  

 – När det gäller omställningen är vi redan en bit på väg, men jag kommer att kunna dra desto mer nytta av nätverket.   

Vill du veta mer om ledarskapsprogrammet?

Comments are closed.