Riktad utbildning ger fler lastbilsförare

Riktad utbildning ger fler lastbilsförare

Åkerinäringen blomstrar i takt med att hemmabyggartrenden och e-handeln växer. I dag är yrkesförare med C-behörighet eftertraktade i hela landet, inte minst i Göteborgsregionen. Nu startar Göteborgsregionens Kompetensnav en unik utbildningsinsats för fem motiverade B-körkortsförare som får chansen att stärka sin kompetens och ställning på arbetsmarknaden.

Om åkerinäringen ska kunna fortsätta växa gäller det inte bara för företagen att attrahera nya anställda – de måste också hitta sätt att behålla och kompetensutveckla förarna som redan valt att jobba i branschen. I dagsläget väljer många paketbilsförare med B-körkort att byta jobb istället för att istället för vidareutbilda sig till lastbilsförare.

Göteborgsregionens Kompetensnavs utbildningsinsats, som genomförs av YrkesAkademin, är ett sätt att bidra till att branschen kan behålla fler förare med lång och gedigen erfarenhet.

– Vi på YrkesAkademin är jätteglada över att få chansen att bidra till kompetensutvecklingen i Göteborgsregionen. Yrkesförare är i dag en yrkesroll där det finns ett stort anställningsbehov av i hela landet. I denna paketutbildning ingår behörigheter som idag ger dig större möjligheter till anställning, Yrkesförarkompetensbevis, truckkort, ADR Grund. Det innebär att deltagarna går ut som en fullfjädrad Distributionschaufför med mycket goda chanser till ett spännande jobb, säger Robert Hernqvist, Enhetschef Väst YrkesAkademin.

Bred kompetens inom yrket

Utöver en utbildning till distributionsförare med behörighet C-körkort ingår YKB (Yrkeskompetensbevis), ADR-farligt gods, truckkort samt övriga behörigheter som krävs för yrket. Deltagande företag är GB Framåt, TGM och VGT i Göteborg. 

Utbildningen pågår fram till jul och deltagarna behåller sin anställning på sitt företag för att utbilda sig parallellt. Målet är att deltagarna efter genomförd utbildning ska vara anställningsbara som lastbilsförare.

drönarbild som visar parkerade lastbilar och asfalt ovanifrån

Comments are closed.