- Transportbranschen
”Det kändes självklart att tacka ja”
Alla som bor i Göteborgsregionen har kommit i kontakt med Västtrafik – men ganska få har sett arbetet från insidan. Nu tar Västtrafik emot fem praoelever som kommer att få lära sig om allt från trygghetsfrågor till marknadsföring. Förhoppningen är att de ska få en bredare bild av kollektivtrafiken och själva bidra med nya perspektiv till verksamheten, säger Viktoria Janovskis, hållbarhetsstrateg på Västtrafik.
Hallå där, Viktoria Janovskis, hållbarhetsstrateg på Västtrafik. Hur kommer det sig att ni väljer att ta emot praoelever nu i höst?
– Vi fick frågan via Transportbranschens kompetensråd och blev taggade. När vi sedan hade möten med Viveka Blomgren på GR så kändes det självklart att tacka ja.
– Det var också väldigt skönt att Göteborgsregionen hade tagit fram så mycket bra material och mallar man kan använda sig av. De avstämningar vi haft med Viveka har varit väldigt värdefulla, det är skönt att det finns en struktur att följa. Nu ska vi ta emot fem praoelever under vecka 48.
Vad har ni planerat för aktiviteter för praoeleverna?
– Vi har försökt få till ett varierande upplägg. Alla som bor i regionen vet ju vad Västtrafik är – de möter oss genom att de reser kollektivt eller vistas i resecentrum. Men de kanske inte känner till vår verksamhet och hur den ser ut ”på insidan”.
De här ungdomarna kommer att få träffa medarbetare som berättar hur vi planerar kollektivtrafiken, hur vi jobbar med trygghet och säkerhetsfrågor och brottsförebyggande i kollektivtrafiken, träffa kundservice som tar emot ärenden från resenärerna och de kommer ge vår kommunikation och marknadsavdelning värdefull input till deras arbete. Dessutom kommer de att få träffa våra partnerföretag, nämligen trafikföretagen som kör trafiken.
Vad hoppas ni att eleverna och ni själva ska få ut av praoveckan?
– Vi hoppas att de ska få en bredare bild av kollektivtrafik, lära sig om de olika spännande yrkesroller som finns inom Västtrafik och få upp ögonen för hållbart resande. Samtidigt är vår förhoppning att praoeleverna ger oss värdefull input och perspektiv som vi kan ta med oss in i vår verksamhet.
Fakta om prao
Prao står för praktisk arbetslivsorientering
- Den 1 juli 2018 blev prao obligatoriskt i grundskolan
- Alla elever i årskurs 8 och 9 ska erbjudas minst 10 dagars prao på en eller flera arbetsplatser
Syftet är att stärka kopplingen mellan skolan och arbetslivet och rusta eleverna inför deras studie- och yrkesval.
- Läs mer om prao på Göteborgsregionens praoguide och Praktikplatsen.se