Vo college

Femton yrken på en timme 

Ulrika Sjöwall

Ulrika Sjöwall

Processledare, Vård- och omsorgscollege

Kan speeddejting vara ett sätt att få unga att upptäcka äldreomsorgen? I oktober gjordes ett försök i Göteborg. 

I Göteborgsregionen finns sedan länge ett väl utbyggt samarbete inom gymnasieskolan. Inför gymnasievalet kan niorna i regionen – och deras lärare och föräldrar – vara med på en rad olika aktiviteter som ska göra det lättare att göra kloka och välinformerade gymnasieval. Där ingår möten med lärare och studie- och yrkesvägledare, digitala utbildningar, den stora Gymnasiemässan på Svenska Mässan – och dessutom studiebesök hos arbetsgivare runt om i regionen.  

Som ett led i förberedelserna var jag, som representant för VO-College, med när två nior mötte Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen i Göteborg.  

Speeddate med yrkesrepresentater från äldreomsorgen

Här fick eleverna träffa en mängd av olikayrkesrepresentanter, som alla arbetade inom äldreomsorgen. plats fanns bland annat undersköterska, sjuksköterska, farmaceupt, HR-specialist, enhetschef, arbetsterapeut, lokalvårdare, omsorgshandledare, administratör, forskare, arkitekt, kock, köksmästare, verksamhetsutvecklare för mänskliga rättigheter och inredare 

Besöket genomfördes som en speeddate, under 5 minuter fick vilket innebar att eleverna fick fem minuter på sig intervjua de olika yrkesverksamma personerna. som alla arbetar inom äldreomsorgen. Det blev ett fint möte där många av eleverna efteråt berättade att de fått kontakt med yrken som de tidigare inte hade känt till 

För mig blev mötet en bekräftelse på hur viktigt det är att arbetsgivare och skolor samarbetar. Om eleverna får en chans att komma ut och se hur många spännande yrkesroller det finns i vården och omsorgen blir chansen att fler väljer yrken inom dessa områden. 

Dela på LinkedIn
Rulla till toppen