Linjebuss i Göteborg.

Ny kampanj ska ge fler bussförare

Bristen på bussförare är akut i Sverige. Nu startar Sveriges Bussföretag en ny kampanj för att locka fler att välja yrket. Flera hundra bussförare behövs bara i Västra Götaland under de kommande åren.

För att mota bristen har Sveriges Bussföretag dragit i gång en kampanj för att få fler att välja yrket – med start i Göteborg. Via sajten blibussförare.nu får besökare hjälp att hitta vägar in i yrket.

På sajten finns information om yrket och tips om tillgängliga utbildningar. Intresserade kan fylla i ett formulär på sajten och får sedan ett samtal av rådgivare inom 48 timmar. Rådgivaren återkopplar därefter efter cirka två veckor och frågar om hur det har gått med ansökan. I kampanjen ingår också kontakter med viktiga aktörer, exempelvis utbildningsföretag, bussbranschens bolag och Arbetsförmedlingen.  

Det här är ett viktigt initiativ för såväl branschen som för Göteborgsregionen i stort, säger Viveka Blomgren, processledare för Transportbranschens kompetensråd. Förarbristen och de inställda avgångarna påverkar inte bara enskilda individer, utan också många arbetsgivare runt om i regionen. En växande region som Göteborg behöver en välfungerande och pålitlig kollektivtrafik.

I Göteborgsregionen kan intresserade bland annat utbilda sig via GRVux, som erbjuder utbildningar till yrkesförare buss i Göteborg och Stenungsund, utbildningar som ofta ger jobb direkt efter examen

– Hittills har kampanjen lett till 350 intresseanmälningar, glädjande nog, säger Viveka Blomgren. Men vi ser att det här är ett långsiktigt arbete, branschen behöver rekrytera ännu fler!

Ur Transportföretagens rapport ”Tempen på Bussbranschen”

  • Nio av tio bussföretag säger att de kommer behöva rekrytera minst en bussförare under 2023-2025.
  • Rekryteringsbehovet uppskattas till 8 600 bussförare 2023-2025
  • Under perioden 2023-2025
    behöver 500 bussmekaniker rekryteras
  • Rekryteringsbehovet är störst i storstadsregionerna
  • Läs mer i Tempen på Bussbranschen 2023
Dela på LinkedIn
Rulla till toppen